Αξονική τομογραφία καρδιάς

Τι είναι η αξονική τομογραφία καρδιάς;

Μια αξονική τομογραφία καρδιάς χρησιμοποιεί ακτινογραφίες για να δείτε συγκεκριμένες περιοχές της καρδιάς σας. Αυτές οι σαρώσεις χρησιμοποιούν ασφαλή ποσότητες ακτινοβολίας για τη δημιουργία λεπτομερών εικόνων, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό σας να ανιχνεύσει οποιαδήποτε προβλήματα. Χρησιμοποιείται καρδιακή αξονική τομογραφία για την προβολή των αιμοφόρων αγγείων της καρδιάς.

Κατά τη διάρκεια της αξονικής καρδιάς, μια ειδική βαφή (σκιαγραφικό) εισάγεται στην κυκλοφορία του αίματός σας. Στη συνέχεια, η βαφή προβάλλεται υπό ειδική φωτογραφική μηχανή σε νοσοκομείο ή στο εργαστήριο διαγνωστικών εξετάσεων.

Μια αξονική τομογραφία καρδιάς μπορεί επίσης να ονομάζεται στεφανιαία αξονική αγγειογραφεία εάν πρόκειται να δείτε τις αρτηρίες που φέρνουν αίμα στην καρδιά σας. Η εξέταση μπορεί να ονομάζεται στεφανιαία ανίχνευση ασβεστίου, εάν πρόκειται να προσδιοριστεί αν υπάρχει συσσώρευση ασβεστίου στην καρδιά σας.

αξονικη καρδιας

Γιατί πραγματοποιείται αξονική τομογραφία καρδιάς;

Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει τη διενέργεια αξονικής τομογραφίας για να εξετάσει συγκεκριμένες καταστάσεις της καρδιάς, όπως:

  • Συγγενείς καρδιακές παθήσεις ή γενετικές ανωμαλίες στην καρδιά.
  • Συσσώρευση μιας σκληρής ουσίας που είναι γνωστή ως πλάκα λιπιδίων που μπορεί να εμποδίζει τις στεφανιαίες αρτηρίες σας.
  • Ελαττώματα ή τραυματισμό στις τέσσερις κύριες βαλβίδες της καρδιάς.
  • Θρόμβους αίματος μέσα στους θαλάμους της καρδιάς.
  • Όγκους μέσα ή πάνω στην καρδιά.

Μια αξονική τομογραφία καρδιάς είναι μια κοινή εξέταση για άτομα που αντιμετωπίζουν καρδιακά προβλήματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι επιτρέπει στον γιατρό σας να διερευνήσει τη δομή της καρδιάς και των παρακείμενων αιμοφόρων αγγείων χωρίς να κάνει καμία τομή.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι μιας αξονικής τομογραφίας καρδιάς;

Μια αξονική τομογραφία καρδιάς φέρει πολύ λίγους κινδύνους.

Αλλεργία στο σκιαγραφικό υλικό.

Το μεγαλύτερο μέρος του σκιαγραφικού, που μερικές φορές αναφέρεται ως βαφή και χρησιμοποιείται για αξονικές τομογραφίες καρδιάς, περιέχει ιώδιο. Αυτό το ιώδιο ξεπλένεται από το σώμα από τα νεφρά. Εάν τα νεφρά σας έχουν προσβληθεί από ασθένεια ή λοίμωξη , όπως ο διαβήτης , ίσως χρειαστεί να πιείτε επιπλέον υγρά μετά την αξονική καρδιάς, για να βοηθήσετε τα νεφρά σας να απομακρύνουν τη βαφή. Ωστόσο, οι νεώτερες βαφές φέρουν πολύ λιγότερο κίνδυνο για τα νεφρά.

Οι αλλεργικές ή ανεπιθύμητες αντιδράσεις στα σκιαγραφικά υλικά με βάση το ιώδιο κατηγοριοποιούνται ως ήπια, μέτρια και σοβαρά. Θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν παρουσιάσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  1. Ήπιες αντιδράσεις στο υλικό αντίθεσης περιλαμβάνουν κνησμό και εξάψεις δέρματος.
  2. Οι μέτριες αντιδράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν σοβαρό δερματικό εξάνθημα ή κυψέλες.
  3. Οι σοβαρές αντιδράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή και καρδιακή ανακοπή.

Διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο αλλεργικής ή ανεπιθύμητης αντίδρασης στο υλικό με βάση το ιώδιο, εάν είχατε μια προηγούμενη αντίδραση ή αν έχετε λάβει μια μεγάλη ποσότητα σκιαγραφικού μέσα στις τελευταίες 24 ώρες.
Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η αφυδάτωση, η λήψη φαρμάκων όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDs) και ορισμένες συνθήκες υγείας, όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία ή η διαταραχή του θυρεοειδούς.

Συζητήστε με το γιατρό σας εάν αισθάνεστε ότι κινδυνεύετε από μια αντίδραση κατά τη διάρκεια της αξονικής τομογραφίας της καρδιάς σας. Μπορεί να υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα για να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τις αντιδράσεις.

Ακτινοβολία

Όπως με κάθε ακτινογραφία, έτσι και στην αξονική τομογραφία καρδιάς υπάρχει κάποια έκθεση στην ακτινοβολία. Παρόλο που είναι συνήθως αβλαβές, αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τις γυναίκες που είναι έγκυες ή μπορεί να είναι έγκυες. Τα επίπεδα ακτινοβολίας θεωρούνται ασφαλή για τους ενήλικες – δεν υπήρξαν τεκμηριωμένες παρενέργειες από χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας – αλλά όχι για αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Προετοιμασία και διαδικασία αξονικής τομογραφίας καρδιάς

Μια αξονική τομογραφία καρδιάς εκτελείται στο τμήμα ακτινολογίας του νοσοκομείου ή σε ένα ιατρικό κέντρο που ειδικεύεται σε διαγνωστικές εξετάσεις.

Ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να μείνετε νηστικοί για τέσσερις έως οκτώ ώρες πριν από την αξονική καρδιάς. Θα μπορείτε να πίνετε νερό. Ωστόσο, αποφύγετε τα καφεϊνούχα ποτά αφού η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει τον καρδιακό σας ρυθμό.

Θα χρειαστεί να ξαπλώσετε σε ένα τραπέζι κατά τη διάρκεια της εξέτασης, έτσι θα είναι καλύτερα να φορέσετε άνετα ρούχα. Θα χρειαστεί επίσης να αφαιρέσετε οποιαδήποτε κοσμήματα και άλλα μεταλλικά αντικείμενα από το σώμα σας.

Ενδέχεται να σας δοθεί «βήτα αποκλεισμού» πριν από την αξονική τομογραφία καρδιάς. Αυτό το φάρμακο επιβραδύνει την καρδιά σας, ώστε να μπορούν να ληφθούν σαφέστερες εικόνες. Μικροί κολλητικοί δίσκοι που ονομάζονται ηλεκτρόδια τοποθετούνται στο στήθος σας για να καταγράψει τη σάρωση. Ο τεχνικός ακτινολογίας εισάγει μια ενδοφλέβια ένεση σε μια φλέβα, έτσι ώστε να μπορεί να εγχύσει τη σκιαγραφική βαφή στο χέρι σας. Μπορεί να αισθανθείτε ζεστή για λίγο ή να έχετε προσωρινή μεταλλική γεύση στο στόμα σας όταν εγχέετε το σκιαγραφικό.

Πριν από την έναρξη της αξονικής τομογραφίας καρδιάς, ξαπλώνετε σε έναν εξεταστικό πάγκο, ενδεχομένως σε μια συγκεκριμένη θέση. Ο τεχνικός μπορεί να χρησιμοποιήσει μαξιλάρια ή ιμάντες για να εξασφαλίσει ότι θα μείνετε στη σωστή θέση για αρκετό χρονικό διάστημα, για να λειφθούν ποιοτικές εικόνες. Ίσως χρειαστεί να κρατήσετε την αναπνοή σας κατά τη διάρκεια σύντομων μεμονωμένων σαρώσεων, οι οποίες διαρκούν μόνο 10 έως 20 δευτερόλεπτα.

Για να ξεκινήσει η αξονική τομογραφία καρδιάς, ο τεχνικός μετακινεί το τραπέζι – μέσω ενός τηλεχειριστηρίου από ένα ξεχωριστό θάλαμο – στον αξονικό CT. Ο αξονικός τομογράφος μοιάζει με ένα γιγάντιο hotdog από πλαστικό και μέταλλο. Πιθανότατα θα περάσετε από τη μηχανή αρκετές φορές. Παρόλο που βρίσκεστε στο δωμάτιο μόνοι σας, ο τεχνικός μπορεί να σας μιλήσει μέσω ενδοεπικοινωνίας.

Μετά από έναν γύρο σαρώσεων, ίσως χρειαστεί να περιμένετε λίγα λεπτά ενώ οι τεχνικοί αναθεωρούν τις εικόνες για να βεβαιωθούν ότι είναι αρκετά σαφείς για να διαβαστούν από το γιατρός σας. Ολόκληρη η αξονική τομογραφία της καρδιάς δεν διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά.

Τι συμβαίνει μετά από μια αξονική τομογραφία καρδιάς;

Μετά την αξονική καρδιάς, θα μπορείτε να φύγετε και να συνεχίσετε φυσιολογικά την ημέρα σας. Η βαφή φυσικά θα απομακρυνθεί από το σώμα σας. Η κατανάλωση περισσότερου νερού θα βοηθήσει στην επιτάχυνση αυτής της διαδικασίας.

Η λήψη των αποτελεσμάτων από την αξονική τομογραφία της καρδιάς σας δεν διαρκεί πολύ. Ο γιατρός σας ή ο τεχνικός θα δουν μαζί σας τα αποτελέσματα.

Ανάλογα με το τι δείχνουν οι εικόνες, ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει σχετικά με τυχόν αλλαγές στον τρόπο ζωής, τις θεραπείες ή τις επιπλέον εξετάσεις που πρέπει να γίνουν. Οι συνήθεις εξετάσεις παρακολούθησης μετά από μια αξονική τομογραφία καρδιάς, περιλαμβάνουν εξέταση ακραίων καταστάσεων και στεφανιαίο καθετηριασμό.

Πηγή: Dr Μουσιώλης, Χειρούργος Λαπαροσκόπος Πρωκτολόγος στην Αθήνα

Σχολιάστε