Έκτοπη κύηση και υπερηχογράφημα

Η έκτοπη εγκυμοσύνη μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί με βάση μόνο τα συμπτώματα, επειδή τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι πάντα εμφανή. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση είναι απαραίτητη, καθώς μια μη αντιμετωπισμένη έκτοπη κύηση μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη σάλπιγγας, με αποτέλεσμα σοβαρές επιπλοκές για την έγκυο.

Τι είναι η έκτοπη κύηση;

Μια έκτοπη κύηση συμβαίνει όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα. Πάνω από το 90% των έκτοπων κυήσεων εμφυτεύονται στη σάλπιγγα. Για το λόγο αυτό, η έκτοπη κύηση μερικές φορές αναφέρεται και ως σαλπιγγική κύηση.

Οι εξωμήτριες κυήσεις συμβαίνουν στο 1% έως 2% όλων των κυήσεων. Όταν μια έκτοπη κύηση εξελιχθεί απαρατήρητη για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή της εγκύου. Ο κύριος κίνδυνος είναι η ρήξη της σάλπιγγας, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή εσωτερική αιμορραγία. Οι γιατροί πρέπει να κάνουν επείγουσα χειρουργική επέμβαση εάν η σάλπιγγα σας σπάσει.

εγκυμοσύνη
εγκυμοσύνη

Νέα μέθοδος εξωσωματικής γονιμοποίησης

Συμπτώματα έκτοπης εγκυμοσύνης

Τα συμπτώματα μιας έκτοπης εγκυμοσύνης μπορεί εύκολα να χαθούν. Συχνά τα πρώιμα σημάδια μιμούνται τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης. Ο γιατρός σας μπορεί να υποψιαστεί έκτοπη εγκυμοσύνη εάν μια πυελική εξέταση αποκαλύψει ένα μη φυσιολογικό εξόγκωμα στην περιοχή των σαλπίγγων ή εάν έχετε ασυνήθιστο κοιλιακό άλγος ή ευαισθησία.

Τα πρώιμα συμπτώματα της έκτοπης εγκυμοσύνης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Κολπική αιμορραγία
  • Κράμπες
  • Πόνος στη μέση
  • Ήπιος κοιλιακός ή πυελικός πόνος

Τα συμπτώματα πιθανής ρήξης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Ξαφνικός και έντονος κοιλιακός ή πυελικός πόνος
  • Πόνος στον ώμο
  • Ζάλη, λιποθυμία

Πώς γίνεται η διάγνωση της έκτοπης κύησης

Εάν ο γιατρός σας υποπτεύεται έκτοπη εγκυμοσύνη, μπορεί να κάνει εξετάσεις για να την επιβεβαιώσει ή να την αποκλείσει. Η διάγνωση περιλαμβάνει συνδυασμό εξέτασης επιπέδου hCG και υπερήχου.

Εξετάσεις αίματος

Η ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) είναι μια ορμόνη που βρίσκεται στο αίμα και τα ούρα μιας εγκύου. Σε μια μη επιπλεγμένη, πρώιμη εγκυμοσύνη, τα επίπεδα της hCG τυπικά διπλασιάζονται κάθε δύο ημέρες.

Τα επίπεδα της hCG σε μια έκτοπη κύηση συχνά αυξάνονται πιο αργά από το συνηθισμένο, που σημαίνει ότι δεν διπλασιάζονται κάθε δύο έως τρεις ημέρες στην αρχή της εγκυμοσύνης. Η αργή αύξηση των επιπέδων της hCG μπορεί να είναι η πρώτη ένδειξη που οδηγεί έναν γιατρό να διερευνήσει την πιθανότητα κύησης σαλπίγγων.

Η αργή αύξηση της hCG μπορεί επίσης περιστασιακά να εμφανιστεί σε μια βιώσιμη εγκυμοσύνη, αλλά μπορεί επίσης να υποδηλώνει αποβολή πρώτου τριμήνου.6 Τα επίπεδα HCG από μόνα τους δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν μια έκτοπη κύηση.

Υπέρηχος

Οι γιατροί μπορούν να διαγνώσουν οριστικά μια έκτοπη κύηση όταν ένας υπέρηχος αποκαλύψει τον σάκο κύησης ή το έμβρυο έξω από τη μήτρα. Εάν το υπερηχογράφημα δείχνει έναν σάκο κύησης στη μήτρα, από την άλλη πλευρά, ο γιατρός σας μπορεί να αποκλείσει μια σαλπιγγική εγκυμοσύνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι το υπερηχογράφημα ως διαγνωστικό εργαλείο για εξωμήτριες κυήσεις είναι αξιόπιστο και ακριβές.

Το διακολπικό υπερηχογράφημα συνιστάται έναντι του υπερηχογραφήματος κοιλίας επειδή είναι πολύ πιο ευαίσθητο στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, η γωνία είναι καλύτερη για την προβολή μιας πιθανής έκτοπης μάζας.

Τις περισσότερες φορές, μια έκτοπη κύηση αναπτύσσεται στη σάλπιγγα. Πιο σπάνια, μπορεί να αναπτυχθεί σε άλλα γύρω όργανα, συμπεριλαμβανομένης της ωοθήκης, του τραχήλου της μήτρας, μιας καισαρικής ουλής και της κοιλιακής κοιλότητας.

Όταν ο γιατρός σας δεν μπορεί να δει έναν σάκο στη μήτρα ή στη γύρω περιοχή, ονομάζεται «κύηση άγνωστης θέσης.»

Ένα υπερηχογράφημα μπορεί να δείξει με μεγαλύτερη ακρίβεια έναν σάκο κύησης μεταξύ οκτώ και 10 εβδομάδων. Όμως, στα μισά της πέμπτης εβδομάδας, ο υπέρηχος θα πρέπει να μπορεί να αναγνωρίσει έναν σάκο κύησης εάν βρίσκεται στη μήτρα.

έγκυος
έγκυος

Θεραπεία έκτοπης κύησης

Η έκτοπη κύηση δεν είναι βιώσιμη καθώς το έμβρυο δεν μπορεί να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει εκτός της μήτρας. Ως αποτέλεσμα, θεωρούνται ένα είδος απώλειας εγκυμοσύνης. Αλλά σε αντίθεση με την πρώιμη αποβολή, η οποία μπορεί να επιτραπεί να προχωρήσει φυσικά και χωρίς παρέμβαση (γνωστή ως μελλοντική διαχείριση), η θεραπεία για την έκτοπη κύηση συνήθως περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση. Το είδος της θεραπείας που θα συστήσει ο γιατρός σας θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου ρήξης και της απόστασης που βρίσκεστε στην εγκυμοσύνη σας.

Εάν ο γιατρός σας επιβεβαιώσει ότι η εγκυμοσύνη σας είναι έκτοπη, αλλά δεν υπάρχει σημάδι ρήξης, μπορεί να συστήσει θεραπεία με ένα φάρμακο που ονομάζεται μεθοτρεξάτη. Η μεθοτρεξάτη σταματά την ανάπτυξη των κυττάρων, γεγονός που τερματίζει την εγκυμοσύνη. Το σώμα στη συνέχεια απορροφά τα κύτταρα τον επόμενο ενάμιση μήνα.

Εάν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος η έκτοπη κύηση να προκαλέσει ρήξη της σάλπιγγας σας, ωστόσο, ο γιατρός σας πιθανότατα θα συστήσει χειρουργική επέμβαση. Μερικές φορές ο γιατρός σας μπορεί να αφαιρέσει την εγκυμοσύνη χωρίς να αφαιρέσει τη σάλπιγγα. Άλλες φορές, θα χρειαστεί να αφαιρέσουν τη σάλπιγγα.

Σχολιάστε