Συμβουλές για όλους

Συναγερμοί σπιτιού

Είμαστε ΄Ελληνες και δυστυχώς (ή ευτυχώς) μας αρέσει για τη διασκέδασή μας να τα ξοδέψουμε όλα. Για αυτό και στις 30 του μηνός είμαστε άφραγκοι, πόσο μάλλον τώρα με την κρίση και πόσο μάλλον μετά από διακοπές. Υπολογίστε τι κόστος θα αντέχατε να πληρώσετε για το συναγερμό του σπιτιού σας. Ο συναγερμός καλύπτει την ασφάλεια του σπιτιού σας αλλά κυρίως της οικογένειάς σας. Φαντάζομαι ότι δεν είστε σε θέση να προσλάβετε για την ασφάλειά σας μία εταιρεία security. Γι΄ αυτό μπορείτε να καταφύγετε στη λύση ενός συναγερμού. Μη τσιγκουνευτείτε. Συναγερμό μπορείτε να βρείτε από το σουπερμάρκετ με 50 € έως και αρκετές χιλιάδες (ότι πληρώσεις παίρνεις που λέει και ο λαός μας). Αποφύγετε μία φθηνή λύση, δε θέλετε να σας ξυπνάει μέσα στη νύχτα. Αποφύγετε επίσης τα Κινέζικα μηχανήματα που και προβλήματα θα σας φέρουν και, κυρίως άντε να βρείτε την αντιπροσωπεία τους μόλις χαλάσει και χρειαστεί επισκευή. Αυτή την περίοδο ένας μέσος όρος χρημάτων θα είναι 500-700€ για μία ποιοτική αλλά και οικονομική λύση για ένα μέσο σπίτι που έχει τα καλώδια του συναγερμού περασμένα από την κατασκευή. Σίγουρα οι εταιρείες security κοστίζει πολύ περισσότερο.

Καλέστε τεχνικούς να σας πουν τη γνώμη τους. Οι  τεχνικοί θα έρθουν δωρεάν στον χώρο θα σας κάνουν μια τεχνική μελέτη και θα σας εξηγήσουν τι μπορείτε να κάνετε για την ασφάλεια του σπιτιού σας. Θέλουμε να είναι 5 για να ακούσετε 5 διαφορετικές γνώμες, για να μη βασιστείτε μόνο στο ηλεκτρολόγο κουμπάρο σας που έψαχνε πόσο καιρό την ευκαιρία να σας κλέψουν για να σας «δαγκώσει» με τη σειρά του . ‘Αλλωστε με τόσες γνώμες θα να έχετε και μια αντιπροσωπευτική εικόνα για τις τιμές που υπάρχουν στην αγορά των συστημάτων συναγερμών σπιτιών.

Ετοιμαστείτε να έρθετε αντιμέτωποι με αρκετούς νέους όρους που δεν είχατε ξανακούσει. Θα ακούσετε τις λέξεις «ζώνες συναγερμού, παγίδες συναγερμού, περιμετρική όπλιση, ραντάρ, πληκτρολόγιο, ασύρματο, ενσύρματο κτλ κτλ» Ηρεμήστε. Η εταιρεία security θα ήταν σίγουρα πιο εύκολη λύση, όμως….Ο συναγερμός ενός σπιτιού δεν είναι κάτι τόσο απλό σαν να αλλάζατε ένα πλυντήριο ρούχων. Ζητήστε και από τους 5 , γραπτές προσφορές με τι υλικά σας πουλάνε με αναλυτικές περιγραφές , χώρες προέλευσης και διάρκεια εγγύησης. Ζητήστε να σας δώσουν τιμές και για καλωδιακό και για ασύρματο.

Η λύση εκ πρώτης όψεως είναι η ασύρματη. Πιο γρήγορη δουλειά, χωρίς μερεμέτια και ξεμπερδεύετε εύκολα, ή μήπως δεν είναι έτσι; «…Όταν μίλησα πρώτη φορά με κάποιο τεχνικό, για να τοποθετήσω συναγερμό, δε το περίμενα ότι υπάρχουν τόσες πληροφορίες που θα έπρεπε να μάθω πριν επιλέξω τι θα κάνω…», μου είπε μία φίλη μου κάποτε. Ο καλωδιακός συναγερμός θα σας φέρει σε μία μικρή αναστάτωση στο σπίτι. Θα σας μετακινήσουν τα έπιπλα, θα γίνουν μικρές τρύπες απο δωμάτιο σε δωμάτιο. Ο ασύρματος συναγερμός θα τελειώσει πιθανότατα την ίδια μέρα. Άρα ποιον από τους δύο; Ο καλωδιακός συναγερμός είναι πάντα πιο οικονομικός και θα είναι πάντα ο πιο αξιόπιστος. Η ασφάλεια ενός συστήματος στηρίζεται δυστυχώς στην τεχνολογία που διαθέτει ο κλέφτης για να παρακάμψει το σύστημα ασφαλείας ενός σπιτιού.

Μπορεί να τα βλέπετε μόνο στις ταινίες αλλά οι ασύρματοι συναγερμοί και μπλοκάρονται και απενεργοποιούνται, ενώ ο καλωδιακός εφόσον η καλωδίωση δεν είναι εκτός του σπιτιού, δε μπορεί να την φτάσει και να την «πειράξει» ένας κλέφτης. Από την άλλη ο καλωδιακός συναγερμός θέλει συντήρηση κάθε δύο χρόνια μόνο στις μπαταρίες που έχει στο κεντρικό πίνακα και στην εξωτερική σειρήνα, σε αντίθεση με τον ασύρματο συναγερμό που θα σας χρεώνει κάθε ένα ή δύο χρόνια το κόστος, ενός αριθμού μικρών μπαταριών ΑΑ για τις ασύρματες επαφές στις πόρτες και στα παράθυρα σας. Και φυσικά θα έχετε εκπομπή ραδιοκυμάτων μέσα στο Και τώρα έρχεται η πιο δύσκολη επιλογή. Η επιλογή του σωστού εγκαταστάτη είναι η πιο σημαντική στην όλη διαδικασία. Ο εγκαταστάτης πρέπει να έχει άδεια τοποθέτησης συστημάτων συναγερμού (άρα δεν θα είναι τεχνικός πρωί, κλέφτης το βράδυ), αφού η άδεια του βγαίνει από τη Γενική Ασφάλεια και τον ελέγχουν για ποινικό μητρώο, ναρκωτικά , ψυχολογικά προβλήματα και άλλα.. Ο εγκαταστάτης του συναγερμού του σπιτιού σας είναι σαν το γιατρό και το δικηγόρο. Θα πρέπει να του τα πείτε όλα για να ξέρει πως να σας καλύψει. Άρα είναι πολύ σημαντικό να σας δείξει την άδεια του πριν του πείτε σε ποιο δωμάτιο πρέπει να δώσει περισσότερη βάση, ή πριν δει το χρηματοκιβώτιο που είχατε κρυμμένο πίσω απο την βιβλιοθήκη..

Και το πιο σημαντικό o ίδιος ο εγκαταστάτης. Αυτός θα κάνει όλη τη δουλειά γιατί ότι μάρκα, όσο ποιοτικό και να είναι αυτό που επιλέξατε, το 90% της δουλειάς τη κάνει ο μάστορας που έλεγε και ο παππούς μου. Αν δεν έχετε κάποιο κοινό γνωστό για να δείτε τη δουλειά του, ζητήστε του λεπτομέρειες πως θα περάσει τα καλώδια, δείτε την εικόνα του αυτοκινήτου του, της προσφοράς του, της εμπειρίας του σε κάτι περίεργο που του ζητήσατε. Θέλετε κάποιον έμπειρο και “νοικοκύρη” που δε θα μάθει τη δουλειά του πάνω στο δικό σας σπίτι…σπίτι σας.

Η πρώτη μέρα που θα χρησιμοποιήσετε το συναγερμό σας, θα είναι όπως οδηγήσατε πρώτη φορά. Σ΄αυτό το σημείο θα προτιμούσατε τις εταιρείες security που λέγαμε πριν, γιατί θα έχετε μάθει κάποιες πληροφορίες αλλά δε θα είστε πραγματικά έτοιμοι. Μην απελπιστείτε.  Πριν φύγει ο εγκαταστάτης θα πρέπει να σας κάνει κάποιο μάθημα χειρισμού των βασικών πληροφοριών. Κανονίστε να είναι παρόντα όλα τα μέλη της οικογενείας. Βασικό θέμα είναι να καταλάβετε πως τον οπλίζετε και τον αφοπλίζετε. Μη του πείτε να σας τα εξηγήσει όλα γιατί ένα σύγχρονο σύστημα συναγερμού μπορεί να οπλίζει μέσω τηλεφώνου, ιντερνετ, να ενεργοποιεί φώτα, να κλείνει και -να ανοίγει το θερμοσίφωνα, το αυτόματο πότισμα, … μόνο καφέ δε φτιάχνει αλλά και αυτό δε το υπόσχομαι. Αν σας πει όλες τις πληροφορίες τη πρώτη μέρα , μετά από το σοκ που θα έχετε με το σπίτι που θα σας έχει γίνει άνω κάτω, την επόμενη μέρα δε θα θυμάστε ούτε τα μισά. Αν υπάρχουν στο σπίτι μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι ρωτήστε τους πριν φύγει ο εγκαταστάτης τι θυμούνται γιατί και αυτά θα πρέπει να τον χρησιμοποιούν.