Laminate ξύλινα δάπεδα και φροντίδα

Όλο και πιο σπάνια πλέον χρησιμοποιείται στα διαμερίσματα το ξύλινο δάπεδο, είτε γιατί βγήκαν καινούργια υλικά στην αγορά με απομιμήσεις του ξύλου τόσο όμορφες, είτε για το δύσκολο της συντήρησής του αλλά και για το κόστος του. Ωστόσο τα πλεονεκτήματα του ξύλου δεν τα έχουν τα νέα υλικά και ας πρόκειται για θαυμάσιες απομιμήσεις.

Το ξύλο είναι ζωντανό υλικό – όταν το ακουμπάς δεν είναι κρύο σαν τις κεραμικές απομιμήσεις. Είναι καλός αγωγός της θερμότητας άρα κρατάει την ζέστη του περιβάλλοντος για ώρες μετά την παύση των θερμαντικών σωμάτων, είναι κακός αγωγός του ηλεκτρισμού άρα σας προφυλάσσει από τυχόν ηλεκτροπληξίες και μην ξεχνάτε ότι παρά τα βερνίκια μοσχοβολάει φύση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το δύσκολο λένε πολλοί είναι η συντήρησή του, όμως αν του φερθείτε σωστά μπορεί να βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση ακόμη και μετά από 50 χρόνια.

Ας δούμε με ποιους τρόπους μπορεί να συντηρηθεί καλύτερα το laminate δάπεδο. Πρώτα κάντε ένα μικρό τεστ να διαπιστώσετε αν το δάπεδο σας έχει επίστρωση με κερί ή όχι Ρίξτε λίγο νερό σε ένα όχι τόσο εμφανές σημείο του δαπέδου. Μετά από ένα δεκάλεπτο αν εμφανιστεί στο σημείο αυτό λευκή κηλίδα σημαίνει ότι το δάπεδο έχει επίστρωση με κερί. Η κηλίδα αφαιρείται με σφουγγαράκι κουζίνας από την άγρια πλευρά. Στη συνέχεια επαλείψτε ελαφρά με κερί για να επανορθώσετε την πληγή. Μπορείτε όμως να το διαπιστώσετε αυτό και αλλιώς, επειδή συνήθως τα δάπεδα που έχουν επίστρωση είναι γυαλιστερά και γλιστρούν.

Διαβάστε λοιπόν τι μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε το δάπεδο σας σε άριστη κατάσταση:

– Τακτικό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα και ξεσκόνισμα με μάπα.

– Για πλύσιμο μόνο προϊόντα που προτείνει ο κατασκευαστής αλλιώς μόνο νερό. (προσοχή: όταν σφουγγαρίζετε να έχετε επαρκή αερισμό του χώρου. Η υγρασία μπορεί με τα χρόνια να καταστρέψει το δάπεδο σας.)

– Σε περίπτωση ατυχήματος άμεσος καθαρισμός.

– Στα πόδια ή το κάτω μέρος των επίπλων που εφάπτονται με το δάπεδο τοποθετήστε ειδικά επιστρώματα.

– Στην περίπτωση των λαμινειτ δαπέδων μια δυο φορές τον χρόνο επίστρωση με κερί.

Στις περιπτώσεις των ατυχημάτων κάποια από τα υλικά ενδέχεται να δημιουργήσουν διάφορους λεκέδες παρά την άμεση απομάκρυνση τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις ακολουθείστε τις επόμενες οδηγίες:

– Αν το δάπεδο λερωθεί από μπογιά χρησιμοποιείστε διάλυμα χλωρίνης 1 μέρος χλωρίνη με 2 μέρη νερό.

– Η σκουριά φεύγει με ζεστό νερό και καθαριστικό υγρό.

– Το αίμα φεύγει αν σκουπίσετε καλά με υγρό σφουγγάρι και χρησιμοποιήσετε διάλυμα αμμωνίας.

– Οι λεκέδες από κατοικίδια ζώα καθαρίζουν με καθαριστικό ξύλινων επιφανειών και μετά πέρασμα με διάλυμα χλωρίνης και ξυδιού.

– Οι λεκέδες από σόλες παπουτσιών φεύγουν με καθαριστικό ξύλινων επιφανειών ή κερί.

Ωστόσο μπορεί να δημιουργηθούν και βλάβες όπως:

– Οι ρηγματώσεις: αυτές δημιουργούνται εξ αιτίας αυξημένης υγρασίας ειδικά την θερινή περίοδο, αντιμετωπίζονται δε με κλιματιστικά μηχανήματα.

– Βαθουλώματα: δημιουργούνται εξ αιτίας επίπλων ή παπουτσιών και επανέρχονται αν καλύψουμε τα σημεία με υγρό πανί και σιδερώσουμε τα σημεία με ζεστό ηλεκτρικό σίδερο.

– Οι διάφορες γρατζουνιές φεύγουν ή καλύπτονται με κερί ή με ειδικό σπρέι.

– Τα σημάδια από τσιγάρο τρίψτε τα με συρμάτινο σφουγγαράκι και γυαλόχαρτο. Επικαλύψτε με κερί για να αποκαταστήσετε την επίστρωση.

Με το πέρασμα του χρόνου οι φθορές που προκαλούνται θαμπώνουν το δάπεδο, έτσι επιβάλλεται η συντήρηση του με νέα επίστρωση για επαναφορά της πρώτης αισθητικής του. Και πάντα να ρίχνετε μια ματιά στις laminate τιμές.Είναι στο χέρι σας λοιπόν να διατηρήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα τα ξύλινα δάπεδα σας σε άριστη κατάσταση.

Όλο και περισσότερες νέες κατοικίες αρχίζουν να αξιοποιούν τα οφέλη που προσφέρουν τα δρύινα ξύλινα δάπεδα. Αυτά τα υψηλής ποιότητας δάπεδα εξυπηρετούν αποκλειστικά το σκοπό της ενίσχυσης της κομψότητας του σπιτιού σας, χαρίζοντας του εξεζητημένη εμφάνιση. Τα δρύινα ξύλινα πατώματα είναι μία εξαίρετη επιλογή για τους ιδιοκτήτες σπιτιών που κυνηγούν το μοντέρνο και στιβαρό. Μακροπρόθεσμα, θα εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα και η διακόσμηση του σπιτιού σας θα καταστεί αρκετά πιο εύκολη. Μάλιστα, αν σκοπεύετε να προβαίνετε σε τακτικές διακοσμητικές πινελιές στο σπίτι σας, τότε τα δρύινα ξύλινα δάπεδα θα αποτελέσουν τον «καμβά» όπου θα μεγαλουργήσετε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s